Könsdiskriminering

Gravida vann mot Försäkringskassan

Uppdaterad 17:23

Fyra tjejer som stämt Försäkringskassan för att de inte fick någon sjukpenning när de var sjuka och gravida fick rätt i dag:

Läs också:

I domen från Stockholms tingsrätt står det att Försäkringskassan ska betala 50 000 kronor i skadestånd till var och en av tjejerna.

Det är Diskrimineringsombudsmannen som drivit fallen till domstol. Enligt DO handlar det om könsdiskriminering eftersom tjejerna har haft sjukintyg från läkare när de begärt sjukpenning, men ändå fått nej från Försäkringskassan.

Linda Månsson fick sammandragningar, sömnproblem och hade svårt att gå när hon väntade sitt andra barn 2006. Hon sjukskrevs av sin läkare - men hos Försäkringskassan tog det tvärstopp.

- De sa att mina besvär var normala graviditetsbesvär, och att det inte räknades som en sjukdom.

I dag efter flera års kamp mot Försäkringskassan fick hon nu till slut rätt.

- Det känns helt otroligt, nästa overkligt att efter alla dessa år få upprättelse. Det är inte okej att bli behandlad på det här sättet.

Motiveringen från Försäkringskassan har varit att det inte är en sjukdom att vara gravid och att tjejernas problem, med till exempel foglossning, är en naturlig del av att vara gravid.

Totalt så har Diskrimineringsombudsmannen stämt Försäkringskassan för könsdiskriminering i 17 fall, som alla handlar om att Försäkringskassan har sagt att kvinnorna inte har rätt till sjukpenning trots att deras egna läkare har sjukskrivit dem.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista