replik

STIM: "Vi pratar gärna"

-Vi pratar gärna med festivalarrangörerna och har absolut inte motsatt oss dialog, säger Susan Roberts, chef för konsertavdelningen på Stim. Men vi tycker att det hela är ganska okomplicerat:

Prislistan för vad musikskaparna ska ersättas med har sett likadan ut de senaste 15 åren.

Festivalarrangörens kalkyl torde enkelt ha visat hur mycket det skulle kosta att locka en större publik som Peace and Love gjorde i somras. Enligt Göran Borg tar Stim betalt efter en modell där de räknar med att alla som går på en festival också går på alla konserter under hela festivalen, trots att akterna ofta spelar på olika scener samtidigt.

-Detta är fel, säger Susan Roberts, chef för konsertavdelningen på Stim.

Stimavgiften bygger på antalet besökare, inte på antalet konserter. Högre biljettpriser ger högre intäkter och därmed också skäligen en högre ersättning till musikskaparna.

-Vi förstår att kostnaderna har ökat men varför ska musikskaparna subventionera festivalens ökade kostnader? Om det är skäligt att betala för artister, ökad säkerhet etc, varför skulle det inte vara skäligt att betala till musikskaparna? Det är viktigt att komma ihåg att det inte alltid är samma personer som står på scenen som skrivit musiken.

- Viktigt i sammanhanget är också att Stim utbetalar all inkasserad ersättning till musikskaparna - utan något vinstavdrag.

Detta är en mejlkommentar från Stims kommunikationschef Susanne Bodin som vi har valt att publicera i sin helhet.

P3 Nyheter
p3nyheter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista