jobb

Centern: "Sänk ungas löner"

Sänk ingångslönen för unga så kommer de att få jobb, det menar Centerpartiet i ett nytt förslag i dag.

Jowel Bou-Malhab, som tar studenten i vår säger att hon skulle gå med på det - hellre än att bli arbetslös:

– Jag tror att väldigt många unga skulle uppskatta den här lilla lönen ändå, det är jobbet många är oroliga för.

Jowel säger att många av hennes äldre kompisar är arbetslösa och att hon själv är rädd för att bli utan jobb i sommar.

Därför tycker hon att Centerpartiets förslag låter bra - att de som har tagit studenten eller är klara med en högskoleutbildning bara ska få två tredjedelar av den normala ingångslönen under ett år.

– Sedan får man väl jobba sig upp, så kanske man får bättre lön till slut.

Annie Johansson, Centerpartiets talesperson i ungdomspolitiska frågor, menar att när ett företag ska anställa en ny person så väljer de alltid den med mest erfarenhet. Dessutom menar hon att ingångslönerna är väldigt höga i Sverige.

– Det gör att det blir en ond cirkel för unga människor som kanske saknar meriter, refernser och erfarenhet...då måste vi försöka sänka trösklarna för dem som har så svårt att komma in.

Den lägre lönen ska man ha i max ett år, sedan ska man få vanlig lön. Och skulle företag sätta det i system att bara ta in just unga under en begränsad tid är det bara bra, tycker hon.

– Då får ytterligare en obeprövad människa möjligheten att få in en fot på arbetsmarknaden. Det här är ju inget som gör att andras löner sänks.

Men Jonas Hellman Driessen tror att det visst skulle kunna bli så. Han jobbar som skådespelare och säger att folk i hans bransch redan accepterar för låga löner.

– Det känns som att många av de här åtgärderna handlar om att göra det lite sämre för grupper. som redan har det kämpigt. Det här tycker jag att Centerpartiet får sätta sig och värpa på ett tag till alltså.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se