Snart läggs landets sista killjour ner

Det verkar vara svårt att driva en jourtelefon för killar som mår dåligt, trots att det finns över 50 stycken för tjejer. I dag finns en för killar, men den försvinner snart. Patrik Thorson gjorde ett försök att starta en killjour när han gick i gymnasiet.

 Varför är det så svårt att få en killjour att funka? Och är det svårare för killar att söka hjälp? Diskutera!

– Det var ett var någonting jag hade behövt när jag växte upp. Man såg sig omkring, det fanns tjejjourer, kvinnojourer, mansjourer men inga killjourer.

Så när Patrik Thorsson var 20 år tog han initiativet till Sveriges första killjour. Den funkade som en stödtelefon dit killar kunde ringa och prata med en annan kille.

– Ofta är det lättare att öppna upp sig för en anonym. Det kunde handla om allt från sexuell läggning till familjesituationen hemma. Att inte känna att man accepterad som man är.

Men det blev tungt att driva jouren själv och utan stöd från kommunen, och tillslut gav Patrik upp. I dag finns det 54 jourer för tjejer. Och en jour för killar.

Ewonne Ahlberg är med och driver den.

– Den kommer att läggas ner inom kort. Vi hade ett möte där vi bestämde att föreningen kommer att upphöra. Framförallt är det en fråga om tid. Vi båda har heltidssysselsättningar på annat håll.

Ett av få ställen som har testat idén med att skapa ett ställe bara för killar är Ungdomsmottagningen för unga män i Göteborg. Där jobbar Kristina Täng.

– Föreställningen att en bra karl reder sig själv har präglat mäns oförmåga och dåliga möjligheter att söka hjälp, säger hon.

Där ökar antalet besökare hela tiden. Och trycket är så stort nu de måste neka folk varje gång de har öppet.

– Vi ser ett trendbrott där. Vi ser att killar numera söker hjälp.

Men för att en killjour ska funka tror Patrik Thorsson att det krävs ideella. Och killar som kan tänka sig att lyssna, inte bara prata.

– Det fanns en målgrupp, det fanns sådana som verkligen behövde det här. Men det fanns inte så många killar som var villiga att ställa upp och föra de här samtalen.

Jesper Engström
jesper.engstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista