Få killar som mår dåligt söker hjälp

Uppdaterad 17:20
Bara en av fyra som söker hjälp för att de mår dåligt är killar. Och det kan bero på att killar sällan får prata med en annan kille. Det tror de som ligger bakom Sveriges första terapicenter bara för killar, som öppnade i Stockholm nyligen.

Läs också:

 Har killar svårare att söka hjälp? Och finns det för få ställen att vända sig till?  Diskutera!

Det saknas fortfarande några bord och stolar, men sedan är allt i ordning på Sveriges första terapimottagning för killar.

Jan Löwdin är projektledare och han hade funderat länge på varför det är så få killar mellan 16 och 25 som söker hjälp för att de mår dåligt, och nu ska han och hans kollegor testa något nytt.

– Här kommer bara manliga terapeuter att arbeta. Vi tror att det är lättare för unga män att snacka med män som överlevt sin tonårstid och de besvärliga åren runt tjugo. Så vitt jag vet har det här aldrig provat nånstans.

I dag är ungefär 25 procent av de unga som söker hjälp killar. Och 25 procent av de utbildade psykologerna är män. Jan Löwdin de två siffrorna har ett ett samband.

– Det finns väldigt många satsningar både offentligt och ideellt som riktar sig till unga kvinnor, men väldigt lite till unga män.

I undersökningar som Folkhälsoinstitutet gör brukar killar säga att de mår bättre än tjejer. Och kanske är det därför färre killar söker hjälp. Men å andra sidan tar dubbelt så många killar som tjejer livet av sig varje år.

Ericastiftelsen i Stockholm tar emot unga mellan 16 och 24 år som mår dåligt.

- I den åldersgruppen var det allt fler som visade psykisk ohälsa på olika sätt. Betygshets, hets att bli nåt, att ta vara på alla möjligheter....

På Ericastiftelsen är bara 20 procent av patienterna killar, berättar Anders Jacobsson som jobbar där. Och dom kan bara ta emot 10% av alla som hör av sig. Så om killar började söka hjälp lika mycket som tjejer...

– Då blir det mer synligt att resurserna är begränsade och för få.

Jesper Engström
jesper.engström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista