gymnasiet

Tre av fyra går ut inom tre år

Tre fjärdedelar av alla på gymnasiet klarar att ta studenten inom tre år,

Bäst på att ta studenten i tid och få betyg som räcker för att komma in på högskolan är eleverna i Jönköpings län, på Gotland och i Västra Götaland.

Rapporten visar också att det är elever från Jönköpings, Kronobergs och Stockholms län som oftast börjar läsa på högskolan eller lyckas få ett jobb inom två år från att de går ut gymnasiet.

Men varför det är så här vet inte Sveriges kommuner och landsting.

– Det är nästa steg för oss att analysera, säger vd:n Håkan Sörman.

På presskonferensen i dag berättade han också att de som ska börja gymnasiet de närmaste åren kommer att få färre skolor och program att välja mellan, och ofta längre att åka.

Anledningen är helt enkelt den kraftiga minskningen av antalet personer "i gymnasieålder" i Sverige.

– Jag skulle tro att det blir väldigt svårt att behålla alla skolor. Då får man lägga pengar på fasta kostnader - lokaler, uppvärmning - det verkar kanske inte vara det bästa, säger Håkan Sörman.

2014 kommer bara 300 000 elever gå i gymnasiet, jämfört med 400 000 som det är i dag.

– Alla kommuner behöver inte ha alla program. 15 kommuner har inte ens en egen gymnasieskola, jag tror att vi kommer att få se mer av det och det behöver inte vara fel. Har man bra gymnasieskolor i grannkommunerna så kan man väl samarbeta om det.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista