insemination för att få barn

Olika regler för straight och gay

I dag kommer en dom som ska reda ut om det var okej eller inte att en tjej blev nekad konstgjord befruktning bara för att hennes flickvän redan försökt bli gravid på det sättet, utan att lyckas.

Sjukhuset menade att bara en person i ett par kan få insemination, men Uppsala tingsrätt tyckte att kvinnan blev diskriminerad för att hon är lesbisk.

Maria vet hur det känns:

Tingsrättens dom blev överklagad, och i dag får man alltså veta vad hovrätten tycker.

Maria och hennes tjej vet också hur det är att känna sig illa bemött när man försöker skaffa barn, efter att ha sökt få hjälp i ett och ett halvt år.

– Det känns som att man hela tiden är i vägen, som att man tar extra av deras tid, säger Maria.

Hon tycker inte att de fått den information de behöver, de får olika svar hela tiden och när de frågade om en blankett där man kan önska ögonfärg och hårfärg på donatorn fick de veta att det inte fanns någon sådan blankett för dem, eftersom de är lesbiska.

– Om ens partner är blond kanske man vill att donatorn ska ha blont hår, men då sa de att det här har vi hållit på med i flera år med heterosexuella, det finns ingen sådan blankett för er.

– Ett heterosexuellt par vill att det ska finnas vissa likheter mellan pappa och donator, men jag upplever inte att det är samma sak med lesbiska par för där är det helt klart att en tredje part har varit involverad, säger Aleksander Giwercman, verksamhetschef på kliniken dit Maria och hennes flickvän går.

– Ingen kommer väl tro att jag och min tjej har skaffat ett barn tillsammans biologiskt, men finns möjligheten för ett heterosexuellt par att önska till exempel ögonfärg och längd så borde vi också få det, säger Maria.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista