telekompaketet

Lösning om avstängning från nätet

Uppdaterad 16:30

Igår kom EU-ministrarna och parlamentet överens om att man inte ska få stänga av personer från nätet utan att det prövas rättsligt.

Men vad det innebär i praktiken verkar de inte alls vara överens om. Infrastrukturministern Åsa Torstensson tror till exempel att en rättslig prövning inte måste bli gjord i en domstol.

Båda parter måste fortfarande bekräfta, innan telekompaketet kan börja gälla.

Kolla också:

– Det är en bra överenskommelse som betyder rättsäkerhet för internetanvändare, säger Åsa Torstensson.

– Som du ser det kan det ske rättslig prövning någon annanstans än i domstol?

– Ja

– Så det ska vara en myndighet som ska avgöra det här?

– Ja, till exempel.

Nu kan vi berätta att ordföranden i ministerrådet Åsa Torstensson har en helt annan uppfattning än EU-parlamentarikern Christian Engström i Piratpartiet som har varit med i förlikningskommittén som mötte ministerrådet inatt. Han tolkar beslutet som att en domstol ska få avgöra om någon ska stängas av från nätet i framtiden, inte en myndighet.

– Skrivningen om att man anses som oskyldig till dess att motsatsen har bevisats tolkar jag som att någon form av domstol ska fatta beslut, säger Christian Engström.

– Vad spelar det för roll om en myndighet skulle göra det?

– Det man är orolig för är att det blir en form av summariska beslut där man inte har rätten att försvara sig som man ska ha i en rättstat.

Men det är där Åsa Torstensson har en annan uppfattning.

– Så din bedömning är att det kan vara annat än en domstol som fattar de här besluten i Sverige?

– Det är ingången när det står rättslig prövning, då kan det vara annat än domstol, då kan det vara en myndighet som utifrån den lagstiftning vi har att hålla oss till gör en rättslig bedömning som det står i texten, säger Åsa Torstensson.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista