insemination för att få barn

Barnlös lesbisk blev inte diskriminerad

Det är inte diskriminering att bara en av tjejerna i ett lesbiskt par kan få hjälp med konstgjord befruktning för att få barn. Det bestämde Svea Hovrätt i dag och dom ändrar därmed en tidigare dom från tingsrätten.

Tidigare artiklar:


 Diskriminering eller inte? Vad tycker du? Diskutera!

Domen gäller en kvinna i Uppsala som ville att hennes flickvän skulle få försöka bli gravid genom insemination eftersom hon inte lyckats, men det gick inte sjukhuset med på och menade att samma regler skulle gälla för dem som för heteropar, alltså att bara en i paret kan bli inseminerad.

Pia Engström Lindgren är chefsjurist på Diskrimineringsombudsmannen, som har fört parets talan i rätten.

– Man har tillämpat normen, att det ska vara lika för ett lesbiskt par som ett heterosexuellt par när det de fakto finns en annan möjlighet att få barn.

Det är upp till landstingen själva att bestämma vilka regler de ska ha och det skiljer en del beroende på var man bor.

De flesta sjukhus där man kan få hjälp med insemination så är det bara en av kvinnorna i ett lesbiskt par som kan få hjälp. Trots domen i dag så hoppas

Pia Engström Lindgren att sjukhusen blir mer generösa.

– Det som ska vara i fokus här är ju parens möjligheter att få barn. Det får man ju hoppas att man fortsätter driva utvecklingen åt det hållet.

Sören Juvas som är förbundsordförade på RFSL tycker att domen är orättvis och otidsenlig och hoppas att den överklagas.

Kommer ni att överklaga?

– Vi har inte tagit ställning till det. Vi kommer att analysera domen och överväga om vi kommer överklaga vid ett senare tillfälle, säger Pia Engström Lindgren.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista