Ja till rysk gasledning i Östersjön

I dag sade regeringen ja till gasledningen som ska grävas ner i botten på Östersjön.

Miljöminister Andreas Carlgren säger att det i princip inte gick att säga nej eftersom ledningen kommer ligga utanför svenskt territorium. Men Naturskyddsföreningen tycker att de

Miljöminister Andreas Carlgren säger att det i princip inte gick att säga nej eftersom gasledningen kommer ligga utanför svenskt territorium.

– Man har rätt att lägga ut en sådan här ledning enligt internationell rätt. Vi skulle ju inte heller acceptera att andra länder avgör hur vi vill lägga upp vår energiförsörjning.

Gamla minor och rostiga tunnor med dumpad ammunition är bara några av de farliga saker som gömmer sig i bottnen på Östersjön. När gasledningen ska grävas ner där är det stor risk att giftiga ämnen rörs upp och sprider sig i havet. Det menar både oppositionspartierna och Naturskyddsföreningen.

– Det här är ett mycket stort experiment med ett hav som vi är väldigt beroende av, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

Men regeringen tycker inte det är någon fara.

– Som miljöminister kan jag med gott samvete säga att det här innebär inte svåra miljökonsekvenser för Östersjön.

Och Nord Stream, företaget bakom gasledningen, hävdar att den kommer vara bra för miljön - att naturgasen i den kommer minska koldioxidutsläppen. Men naturgas är ändå ett fossilt bränsle och Naturskyddsföreningen tycker att det är en dålig lösning.

– När man nu accepterar det så skickar man ju en väldigt konstig signal när hela världen försöker samla sig i en internationell överenskommelse om att minska påverkan på klimatet. Så att Sverige skickar helt fel signal till resten av världen, säger Mikael Karlsson.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista