Skottdrama i USA

Gärningsmannen skadad men vid liv

I USA har minst tolv personer skjutits ihjäl i en attack på en militärbas. En ensam man verkar ligga bakom attacken. Han ska ha skjutit rätt in i en folkmassa som väntade på hälsokontroll på en läkarmottagning.

Massakern ägde rum på USA:s största militärbas Fort Hood, strax norr om Austin i Texas.

Det var tidig eftermiddag lokal tid när en man öppnade eld och dödade tolv personer, minst trettio personer skadades.

Enligt tidigare uppgifter från militären skulle gärningsmannen ha skjutits till döds, men nu säger militärbasens talesman att det inte stämmer.

Den misstänkta gärningsmannen lever, men han är skottskadad och vårdas på sjukhus, sa generallöjtnant Robert Cone vid en presskonferens.

Mannen som misstänks för massakern är i fyrtioårsåldern och anställd av militären som psykiatriker. Han var på väg att skickas till Irak på uppdrag, uppger flera medier.

Strax efter dådet greps två andra misstänkta gärningsmän, men de släpptes senare.

Motivet till massmordet är inte känt, men enligt Fort Hoods talesmän verkar det alltså i det här läget inte som en samordnad attack, utan som en ensam persons dåd.

Dödsskjutningen på militärbasen i Texas har väckt stor uppmärksamhet och president Barack Obama uttalade sig och kallade dådet ett fruktansvärt våldsbrott.

– Det är tillräckligt svårt när våra modiga soldater dör i krig. Det är fasansfullt att de attackeras här på amerikansk mark, sade president Obama.

Övriga militärbaser runtom i USA har skärpt säkerheten, med anledning av det som har hänt, uppger tv-kanalen CNN.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista