Skottdramat i USA

Chock kring militärbas där 13 dödades

Många i Killeen i Texas kan i dag inte förstå vad som hände i går, när en militär på basen Fort Hood precis utanför staden började skjuta omkring sig. Tretton människor dödades, och över 30 blev skadade.

Tidigare artiklar:

Det säger Alicia Moore, som  jobbar på en bensinmack där han som sköt brukade handla. Hon fick en chock när hon på tv-bilderna plötsligt fick se av den nu misstänkte 39-årige gärningsmannen. Hon hade ju pratat med honom som på morgonen när han som vanligt kom in för att köpa sitt morgonkaffe på bensinmacken, där hon jobbar.

Hennes kollega Justin säger att det här visar att det inte spelar någon hur mycket man än försöker skydda sig, sådant här kommer alltid att kunna hända, säger han.

– Med all säkerhet som de har händer det här ändå.

Ja, staden Killen i Texas, där militärbasen Fort Hood ligger, försöker samla sig ett halvt dygn efter den chockerande händelsen på den enorma militärförläggningen.

Det var vid halv två-tiden på eftermiddagen i går lokal tid som den 39-årige militärpsykologen öppnade eld mot militärer som höll på de sista förberedelserna inför avresan till krig.

39-åringen vårdas nu på sjukhus efter skottskadorna han fick när en polis sköt ner honom och hans tillstånd uppges vara stabilt. Han har dock ännu inte hörts av polisen.

Den stora frågan nu är vad som fick mannen att göra som han gjorde. En kusin till honom säger i en intervju med New York Times att han under en längre tid varit mycket orolig över att han själv snart skulle genomföra krigstjänstgöring och istället försökt lämna militären, vilket han inte tilläts.

Daniel Alling, Killeen Texas
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista