inte diskriminering

Provrörsbarn dyrare för gays

Uppdaterad 16:26
På Universitetssjukhuset i Umeå måste lesbiska kvinnor själva betala för de tre första inseminationsförsöken, det handlar om 8 000 kronor per försök, jämfört med heteropar som betalar 300 kronor per försök. Men det är inte diskriminering, anser Umeå tingsrätt.

Lyssna:

I går avgjorde hovrätten ett annat fall:

– Vi hade hoppats flytta fram positionerna, men det har vi inte lyckats med, säger Pia Engström Lindgren, chefsjurist på Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Heterosexuella par kan få hjälp med konstgjord befruktning om de har medicinska problem att få barn. Då får de betala en engångssumma på 300 kronor.

Men när lesbiska tjejer söker hjälp för att bli gravida så är det inte av medicinska skäl. Och därför måste de betala mer än heterosexuella: 8 000 kronor för varje försök.

– Det är ett missgynnande, säger Pia Engström Lindgren.

– Vi är glada att rätten har kommit fram till att det här inte är diskriminering. Om vi hade gjort som Diskrimineringsombudsmannen vill skulle det vara positiv särbehandling av lesbiska, säger Håkan Lindström som är ansvarig för reglerna på universitetssjukhuset i Umeå.

Det är inte överallt i Sverige som reglerna ser ut så här, utan bara i landstingen i Västernorrland, Västerbotten och Jämtland. Det beror på att landstingen själva får bestämma vilka regler de vill ha. Och att det kostar olika mycket för ett lesbiskt par att skaffa barn beroende på var de bor är för dåligt, säger Sören Juvas, som är förbundsordförande för RFSL.

– Det ska inte vara så att människor som bor i Umeå har sämre vård än vad man har i exempelvis Göteborg, säger han.

Förutom domen idag kom det en dom igår också. Enligt den är det inte heller diskriminering att bara en av tjejerna i ett lesbiskt par kan få konstgjord befruktning. Sören Juvas på RFSL vill att Diskrimineringsombudsmannen överklagar och tar fallen vidare.

– Jag förväntar mig att DO gör sitt jobb. Är det någon grupp som är åsidosatt i det svenska samhället så är det lesbiska och bisexuella kvinnor.

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista