ny teknik

Snart kan du lifta via nätet

Tummens tid för att lifta är snart över. Om några år kommer den som vill åka kunna hitta lediga platser i personbilar via nätet.

EU satsar en halv miljard kronor via ett projekt på ett nytt digitalt system för ökad service och en säkrare bilkörning som ska göra det möjligt.

Jesper Jidvall, liftare:

- Jag tycker att det låter jättebra, man får lite mer kollektivtrafik när man kan samåka, det är jättebra för miljön säger gillar liftaren Jesper Jidvall i Växjö.

EU satsar en halv miljard kronor på ett nytt digitalt system för som ska ge bilförare information efter vägarna direkt till bilen och där en av visionerna är att den som vill lifta kan gå in på nätet och boka tider och plats som tas emot av en förare direkt till bilen.

- Och det är ju inte bara liftare, det handlar om du åker förbi en skola så ska systemet varna om det är skoldag, är det helg eller lov, får man ingen varning för då är det inga elever ute säger Arne Winerdal är chefsredaktör för tidningen Motorföraren och har testat systemet.

Det nya systemet ska också tala om vem som liftar och vem som kör bilen, men flera som vi har pratat med säger att de är för rädda för att lifta.

- Ju mer utbrett det blir, desto mer kanske man vågar lifta avslutar Jesper Jidvall i Växjö.

Systemet kan vara standard i Sverige inom fem till tio år tror Arne Winerdal chefsredaktör på tidningen Motorföraren.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista