Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...
1 av 2
Barnmorskorna Ann Kullebjörk och Maria Karlsson
2 av 2
livmoderhalscancer

För få fixar vaccin själva

Från och med nästa år så kommer alla tjejer som går i femman och sexan att få HPV-vaccin som skyddar mot livmoderhalscancer.

Men av de tjejer som är för gamla för att få det via skolan har bara runt 80 000 själva gått och vaccinerat sig de senaste tre åren.

Kolla också:

 Har du vaccinerat dig mot HPV-virus? Är det för dyrt?

– Det är en helt okej siffra med tanke på att vaccinet kostar rätt mycket pengar, men samtidigt visar det hur viktigt det är att vi kommer igång med vaccinationsprogrammet i skolan, säger Pär Sparén på Karolinska institutet.

För att få ett brett skydd mot livmoderhalscancer bland tjejer så krävs det att betydligt fler än en fjärdedel vaccinerar sig, berättar Pär Sparén som är expert på livmoderhalscancer och hur man förebygger det.

– Då måste det bli upp emot en 80 procent.

På Stadsvikens vårdcentral i Luleå jobbar Ann Kullebjörk som barnmorska. Hon och hennes kollegor har vaccinerat ett trettiotal tjejer mot HPV det senaste året. Att inte fler vaccinerat sig, tror hon beror på kostnaden.

– Man får ju vaccin till ett reducerat pris om man är under 18 år, men det kostar ändå drygt 1500 kronor, det är rätt mycket pengar för många, säger hon.

I stort sett all livmoderhalscancer orsakas av HPV, humant papillomvirus, som smittar när man har sex. Det finns över 100 olika HPV-typer, och vaccinet skyddar mor de virustyper som orsakar runt 70 procent av all livmoderhalscancer. Men det är viktigt att komma ihåg att man inte får något 100 procentigt skydd med vaccinet.

– Även om man är vaccinerad så kan man bli smittad med någon av de virustyper som vaccinet inte skyddar mot, säger Pär Sparén.

Pär är noga med att påpeka att man måste gå på de cellprovskontroller som man kallas till när man fyllt 23 år, oavsett om man är vaccinerad mot HPV eller inte.

Bäst effekt har HPV-vaccinet om man tar det innan man har haft sex för första gången, ju fler man har haft sex med desto större är risken att man redan har smittats med HPV.

Hur många som tagit vaccinet skiljer väldigt mycket mellan länen.

I Skåne och Halland till exempel har nästan en fjärdedel av alla tjejer mellan 13 och 18 år vaccinerat sig. Men i Östergötland är det knappt en tiondel, det visar siffror från smittskyddsinstitutet.

Varje år får ungefär 450 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".