Kommunpolitiker betalade för sex

Kommunalrådet Åke Blomqvist i Huddinge utanför Stockholm måste avgå eftersom han har försökt köpa sex av en minderårig tjej.

Det kräver kommunens ledande politiker och också Folkpartiet som han representerar.

– Med den information som nu har kommit ut så är det ju helt ohållbart att han sitter kvar. Det vore dumdristigt och idiotiskt om han satt kvar, säger Maria Wallhager som är Folkpartiets förbundsordförande i Stockholms län.

Den 67-årige kommunpolitikern Åke Blomqvist har särskilt ansvar för barn- och utbildningsfrågor i Huddinge. Han har erkänt att han hittade en gruppsexsajt och blev intresserad av att testa. Det hela slutade med att gruppsexträffen hölls hemma hos honom själv, enligt polisens spaningsledare. Flera män hade sex med en minderårig tjej i lägenheten.

Betalade 1 500 för att ha sex

Själv betalade Åke Blomqvist 1 500 kronor för att ha sex med henne, men säger till tidningen Metro att han ångrade sig efter att ha betalat och att det aldrig blev något sex. För det här dömdes han till dagsböter, medan två andra män dömdes till fängelse.

Men Blomqvist berättade inte för sina kollegor om vad han gjort. I stället skickade han ut ett pressmeddelande där han skrev att han planerade att avgå vid årsskiftet.

Upprörda kollegor

– Jag fick reda på det i går kväll när tidningen Metro sökte mig, säger Maria Wallhager.

Hon är upprörd över att ha fått informationen den vägen i stället för från politikern själv, och detsamma gäller Erik Ullenhag som är Folkpartiets partisekreterare. Båda menar att han inte kan sitta kvar till årsskiftet utan måste avgå omedelbart.

På Huddinge kommuns hemsida skriver de andra ledande politikerna att också de kräver Åke Blomqvists avgång. Vi har sökt honom för att höra hur han tänker göra, men har inte fått något svar.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".