Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...

Vellinge vill stoppa flyktingbarn

Vårdbolaget Attendo Care ska ihop med Malmö stad öppna ett boende för 30 ensamkommande flyktingbarn i Vellinge – trots att kommunen där sedan flera år inte vill ta emot flyktingar. Nu ska kommunen undersöka om det går att stoppa boendet.

– Vi vet inte riktigt om vi har några möjligheter eftersom vi inte hunnit gå igenom allt, men vi tittar på det, säger moderaten Lars-Ingvar Ljungman, som är kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.

Vellinge kommun tar inte själv emot vare sig flyktingar eller ensamkommande flyktingbarn, och därför vill man inte heller att Attendo Care ska öppna ett boende för ensamma flyktingbarn i vandrarhemmet i Hököpinge. Det blir då Vellinges uppgift att bland annat ordna gode män till barnen och ansvara för eventuell skolgång.

– Det är inte bara invånarna i Hököpinge som blivit överkörda, utan det är egentligen hela kommunen, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Men vad är värre med att det flyttar in ensamkommande flyktingbarn i Hököpinge jämfört med att det flyttar in andra?

– Vi vet att ungdomarna kommer från länder där situationen är helt annorlunda, och vi vet inte vad de har för känslomässigt bagage med sig när de kommer hit.

Malmö är en av fyra ankomstkommuner i Sverige för ensamkommande flyktingbarn. Eftersom strömmen av barn har ökat kraftigt det senaste året och få kommuner tar emot barnen, har Malmö tvingats ta hjälp av det privata vårdbolaget Attendo Care. Den senaste tiden har boenden öppnats även i Teckomatorp och Svedala.

Lars-Ingvar Ljungman i Vellinge tycker emellertid inte att det är andra kommuners uppgift att lösa Malmös problem. Frågan måste lösas på en annan nivå, anser han.

– Den här frågan har fått en sådan dignitet att den måste lösas på nationell nivå inom ramen för EU helt enkelt, säger han.

Petra Haupt, SR Malmö
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".