Beväpnade al-Shabab-soldater i Somalia.
p3 nyheter

Fritidsledare värvade till rebellgrupp

Uppdaterad 17.00

Flera svenska killar har blivit rekryterade för att kriga i Somalia med gruppen Al-Shabaab. Några har också dött i strider där. I många fall blev killarna kontaktade av en ungdomsledare i Rinkeby i Stockholm.

– , säger en kille vi har pratat med.

Al-Shabaab är enligt Säkerhetspolisen en väpnad grupp i Somalia som är ganska lik Al Qaida. Säpo tror att flera unga svenska killar är i Somalia just nu för att delta i antingen strider eller träningsläger med Al-Shabaab.

– Minst ett 20-tal personer har rest från Sverige till Somalia för att delta i våldshandlingar. Vi bedömer att det finns ett tiotal svenskar på plats just nu, säger Patrik Peter, pressekreterare på Säpo.

Det har varit känt att Al-Shabaab försökt värva svenska killar för att slåss i Somalia och också att de har lyckats med det i några fall.

Och nyheten idag om att en ungdomsledare har försökt kontakta många killar har också varit känd bland många somalier.

– Ärligt talat vet somalier vad det här handlar om. Det är inte bara i Rinkeby och inte bara i Sverige. Det här är inte en hemlighet, säger Kenadid Mohamed som jobbar på somaliska redaktionen på Sveriges Radio.

Kände du till just den här ungdomsledaren?

– Ja, det tror jag de flesta somalier gör.

 Varför försöker man rekrytera just unga, tror du?

– Unga kan man ju lura lättare. Men det som många somalier diskuterar är att ungdomarna som fastnar i det här är personer som har misslyckats i Sverige. Det tycker jag att man borde fokusera på, säger Kenadid Mohamed.

Ungdomsledaren i Rinkeby har enligt uppgifter till oss flyttat till Somalia nu. Men värvningar eller försök att värva unga svenska killar fortsätter ändå.

– Det som vi tycker är oroväckande är att det pågår och att det dessutom är ökande, säger Patrik Peter på Säkerhetspolisen.

Sådan här rekrytering är svår för polisen att komma åt rent lagtekniskt. Brottet det skulle kunna handla om är uppvigling, säger vice chefsåklagaren på internationella åklagarkammaren Agneta Hilding Kvarnström.

– Det vill säga att någon muntligen, inför en grupp, uppmanar människor att begå brottslig gärning.

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".