Ett hus som sjunkit ner i leran i Jakutsk, en av världens kallaste städer.
klimat

"Vi vill inte att husen ska rasa"

I nordöstra Sibirien växer oron för vad ett varmare klimat kommer att innebära i framtiden för regionen.

I staden Jakutsk, som är lite större än Malmö, står många hus direkt på isen. Många är oroliga för vad som kan hända om isen smälter, och hoppas på att klimattoppmötet i Köpenhamn ska kunna göra något för att stoppa uppvärmningen.

Dina, 27:

I stadshuset i staden Jakutsk har en grupp ungdomspolitiker bjudit in lokala miljöexperter till ett samtal. Här i nordöstra Sibirien är klimatfrågan något som oroar många människor. Jakutsk, med 300 000 invånare, är byggd ovanpå permafrosten, det gigantiska istäcket som aldrig helt smälter.

Om temperaturerna fortsätter att stiga riskerar marken att bli så sank att byggnaderna är i fara, säger den politiska aktivisten Dina Nikolajeva.

- Vi vill inte att husen som står på permafrosten ska raseras om 30 år, säger Dina Nikolajeva.

Temperaturen i Jakutsk är redan nu närmare minus 30 grader och under de verkliga vintermånaderna kan det bli ned mot minus 50. Ändå talar alla i staden om hur det blir allt mildare och om oron för att området på lång sikt ska förvandlas till träskmarker.

Många forskare i Ryssland tror inte att människans påverkan på klimatet är det avgörande utan ser den globala uppvärmningen som en del av naturliga klimatförändringar.

Men 27-åriga Dina Nikolajeva, ungdomspolitiker i Jakutsk, hoppas att klimattoppmötet i Köpenhamn i december kommer att fatta beslut som kan hejda den globala uppvärmningen.

- Vi trodde att det bara var vi som intresserade oss för de här problemen så vi är glada att oron finns också på internationell politisk nivå, säger Dina Nikolajeva.

Fredrik Wadström, Jakutsk
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".