EU-moppe

"Inte utbildarnas fel att många kuggar"

Många som vill ta mopedkörkort misslyckas för att utbildningen är för dålig. Tre av fyra klarar inte teoriprovet första gången de skriver det hos Vägverket.

Läs om och lyssna på Filip som

För en månad sen blev det hårdare krav för att få ta moppekörkort. Erik Westberg jobbar på ett ställe som utbildar för det nya mopedkörkortet och han tycker inte att det är utbildarnas fel att resultaten är dåliga. 

– Det är inte lätt att utbilda när det inte finns ett färdigt kursmaterial. Varje utbildare kan ju inte göra en 150-sidors bok själva, säger Erik Westberg.

Erik Westberg visar upp en dvd-film och ett par böcker. Efter att de tagit del av den dåliga statistiken har de kompletterat sitt gamla material med nytt, men Erik tycker att Transportstyrelsen som införde de nya reglerna kunde varit tydligare med vad som krävdes i utbildningen.

– Det har inte varit några informationsmöten och det har inte tagits fram något kursmaterial, säger Erik Westberg.

Den förklaringen duger inte tycker Transportstyrelsen.

– Det är snarast diskvalificerande att säga så, säger Hans Mattsson på Transportstyrelsen.

– Är man en bra utbildare ska man klara att ha ett relevant material när kraven ändras, fortsätter han.

På Sveriges Trafiksskolors Riksförbund jobbar man med att göra en ny bok som ska vara speciellt anpassad för det nya mopedkörkortet. Men den kommer inte vara klar förrän i vår - ett halvår efter det att körkortskravet införts - och tills dess är det upp till utbildarna själva att sätta ihop sitt material och för den som vill ta körkort.

– Vi vill ju att det vi utbildar ska vara samma sak som de frågor eleverna får på Vägverket, säger Erik Westberg.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".