1 av 2
2 av 2
sms-lån

Lägre avgift - men högre ränta

SMS-låneföretag får inte ta ut så höga avgifter för sina lån som de har gjort tidigare. Det blir konsekvensen av en dom i Marknadsdomstolen i dag mot företaget Ferratum.

Men domen betyder inte att SMS-lånen måste bli billigare.

Istället för att som nu ta ut en hög avgift för lånen, måste de som lånar ut istället ange en högre ränta. Då ska det bli lättare att jämföra till exempel ett SMS-lån med ett annat lån och lätt se vilket som är dyrast.

– Domen kommer leda till att man inte kan ta ut avgift istället för ränta. Man måste skriva ut en räntesats och det leder till att det blir lättare att jämföra olika lån, säger Anna Söderberg Ziesnitz som är föredragande på Marknadsdomstolen.

Det var Konsumentombudsmannen (KO) som drev fallet. Vad var deras tanke?

– Om man måste skriva ut räntan blir ju den väldigt hög. Och då vill KO att man ska kunna se att lånen inte är särskilt fördelaktiga och att folk inte ska ta dem lika lätt.

Domen i Marknadsdomstolen kan inte överklagas. Om Ferratum ändå fortsätter med höga avgifter så blir det böter på 750 000 kronor. Dessutom blir domen prejudicerande; den kommer gälla för alla andra företag som försöker ta ut liknande avgifter.

– I och med att Ferratum förbjuds att ta ut höga avgifter kommer andra företag inte heller kunna göra det. Det finns redan ett avgörande, säger Anna Söderberg Ziesnitz.

P3 Nyheter har pratat med Ferratum i dag. De vill inte kommentera domen.

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".