musikpolitik

Putin respekterar hiphopen

Nu när Rysslands premiärminister Vladimir Putin är lite mindre populär än han har varit de senaste 10 åren, så testar han nya saker för att nå ut till folket.

Mitt bland alla diggande människor på hiphopgalan Fight for Respect, som ryska musikkanalen Muz-TV sände igår, så står Putin. Han klappar takten lite löst, klädd i sin vanliga polotröja och en jacka. Han var där helt oannonserad och passade på att berätta hur mycket han gillar hiphop, graffitti och breakdance.

– De som breakar kan ju inte kombinera det med drickande eller narkotika, sa Vladimir Putin.

Vad man än tycker så är det här är något helt annat än det som Rysslands ledare brukar göra. Det vanliga är att sitta bakom ett stort brunt skrivbord och tala till folket i TV. Kanske är Putin tvungen. 

I en färsk tappar han 6 procent av ryssarnas stöd på en månad, även om stödet för honom fortfarande är mycket högt: 66 procent.

– Nästa steg för Putin borde vara att gästa på en låt, föreslog S:t Petersburg-rapparen Roma Zhigan, en av vinnarna på galan.

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".