1 av 2
2 av 2
ipred

Polisen frustrerad: "Kan inte utreda"

Att Ipredlagen har fått internetleverantörer att bara spara sina kunders ip-nummer ett kort tag ger polisen problem. De menar att de inte kan utreda brott på nätet lika effektivt som förut.

– Det är en frustration naturligtvis när vi måste lägga ner brott som vi tidigare hade kunnat utreda, och det är svårt för den som utsatts för brott att förstå varför polisen inte kan göra den utredningen som man tidigare kunde, säger Anders Ahlqvist.

Drygt ett halvår efter att Ipredlagen infördes i Sverige så har Rikskriminalpolisen nu fått stora problem med att operatörerna inte längre sparar uppgifterna om sina kunder.

Lagen ska hjälpa till exempel film- och musikbolagen att direkt via domstol lättare få ut namnen på misstänkta fildelare. Det lagen inte gör är att tvinga operatörerna att spara uppgifterna, och därför har många helt enkelt slutat spara dem.

Det gör att polisen nu får lägga ner fall som beskriv som betydligt allvarligare än upphovsrättsbrott.

– Det finns ett antal brott. Sexualbrott mot barn och unga på nätet som vi inte kommer att kunna gå vidare med eftersom att den tekniska informationen saknas, säger Anders Ahlqvist på it-brottsektionen. Han vill att EU:s datalagringsdirektiv som ska tvinga operatörerna att spara uppgifterna i upp till ett halvår införs så snart som möjligt i svensk lag.

– Det kommer att lösa en del av det här problemet för oss.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".