1 av 2
2 av 2
danmark

Måste ha egen dator i skolan

På flera skolor i Danmark måste eleverna ha med sig en egen dator, och det har fått föräldrar och föreningar att protestera.

 Är det självklart att alla har en dator numera?

Att barn i grundskolan ska ha med egna datorer till skolan är ett brott mot grundlagen, det tycker bland andra Benedikte Ask Skotte på danska Skole och samfund.

– Den danska folkskolan baseras på att det är gratis att gå där, säger hon, och tycker inte att det är okej att flera skolor kräver att barnen ska ha egna datorer.

Flera skolor har också planer på att införa samma krav, visar stickprov som gjorts på 150 skolor i Danmark.

Claus Peter Olesen är rektor på en av skolorna, och säger till den danska tidningen Berlingske Tidene att de inte kräver att eleverna ska ha med en egen laptop, men att de förväntar sig det.

Men det är i princip samma sak, tycker Benedikte Ask Skotte, som i stället vill att man vänder på kravet så att skolorna är tvungna att låna ut datorer, men att de som har egna kan använda dem.

– Så att kravet blir på skolan och inte på föräldrarna.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".