1 av 2
2 av 2
eu-kommissionen

Malmström blir ny Wallström

Cecilia Malmström heter Sveriges nya EU-kommissionär. Folkpartisten och EU-ministern tar över efter socialdemokraten Margot Wallström, som avgår nästa år.

Bättre eller sämre? Kommentera!

– Jag är naturligtvis oerhört glad och stolt över att ha blivit nominerad till svensk kommissionär. Mitt europaengagemang har jag burit med mig sedan jag var barn, säger folkpartisten Cecilia Malmström som i dag är EU-minister i regeringen.

Men innan hon kan ta plats i EU-kommissionen måste Europaparlamentet godkänna henne som kommissionär.

Så går det alltid till när medlemsländerna nominerar sina kandidater till det som brukar kallas EU:s regering. För även om kommissionärerna kommer ifrån helt olika partier så är det de som föreslår lagstiftning för heöa EU. De ser också till att lagarna följs.

Kommissionärerna har ansvar för olika områden som till exempel miljö, men vad Cecilia Malmström ska jobba med är inte klart än.

– Jag tror att jag skulle kunna göra nytta på många poster, har jobbat med en rad olika frågor under mina år i Europaparmlamentet och här.

Samtidigt kommer alltså socialdemokraten Margot Wallström lämna kommissionen efter tio år. Många har tyckt att hon borde komma hem och bli partiledare i stället, men varje gång hon har fått den frågan senaste tiden har hon svarat nej.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".