1 av 2
2 av 2
mobbning i norge

Norsk sajt hänger ut mobbningsskolor

I Norge har organisationen Stoppa Mobbningen nyligen startat en lista på nätet, där skolor med elever som blir så mobbade att de byter skola hängs ut.

och hennes dotter kände sig till och med tvingade att byta stad.

 Borde Sverige ha en sån här lista?

– Jag tänkte att vi måste rädda livet på vårt barn och såg ingen annan utväg än att flytta och starta om på nytt igen. För hon blev ju både slagen och sparkad. Och det blev verbalt, både psykisk och fysisk mobbning, berättar Lill Palmgren.

Hennes dotter, Stine, mådde så dåligt av misshandeln och kränkningarna i skolan att hon var hemma under hela nian. Hon blev så sjuk att hon kräktes. Lill Palmgren försökte prata med skolan - men säger att de var arroganta och inte fattade vad det handlade om:

– Du kämpar en kamp som du egentligen inte kan vinna, säger hon.

Hittills i år har 18 norska skolor hamnat på listan - några av dem med flera olika fall av mobbning.

Heidi Olderøien var med och startade både organisationen och sajten, men inte bara för att hänga ut enskilda skolor:

– Vi vill kort och gott synliggöra ett problem som är väldigt stort här i landet, säger hon.

Mobbregistret är bara en månad gammalt men det har redan fått effekt. Organisationen har haft möten med den ansvariga kunskapsminstern.

Och deras förslag på en särskild mobbningsgrupp i varje kommun, och fler terapeuter i skolorna, ska diskuteras i norska riksdagen om tre veckor

Stines nya skola funkar bra, men fortfarande, flera år efter mobbningen, går hon till en psykolog.

Hennes mamma hoppas att ett register där problem-skolorna syns med namn ska tvinga skolorna att lyssna mer på föräldrarna och agera snabbare:

– De måste lyssna på oss, jag vet att hade vi inte bytt skola så hade Stine inte varit i livet idag, säger Lill Palmgren.

Mikael Sjödell
mikael.sjodell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".