1 av 3
2 av 3
3 av 3
Björn Hultman blev mobbad i flera år - nu föreläser han
Mobbningsregister

Finns i Norge - inte aktuellt här

I Norge finns en lista på nätet där man hänger ut skolor där elever har blivit så mobbade att de inte kunnat gå kvar.

Sajten har gjort att norska riksdagen har kollat extra på mobbningsproblemet, men att en sån sajt skulle komma till i Sverige verkar inte vara aktuellt.

Björn Hultman:

Läs också:

 säger en rektor på en skola i Stockholm.

Jag hör hur några pratar om en fest där jag sitter och äter. Det låter som en rolig och trevlig fest. En fest där man har kul och umgås. Varför blir jag aldrig inbjuden?

Det här är en dikt av 21-åriga Björn Hultman. Han skrev den i grundskolan, där han var mobbad i nio år.

Under den tiden var det ingen i skolan som brydde sig och han fick hjälp först efter att han försökt ta livet av sig genom att svälja sömntabletter. Idag både bloggar och föreläser han om hur man kan motverka mobbning. Han tror att det omtalade norska mobbregistret kan vara riskabelt.

"Man måste tänka ett steg längre"

– Personen kanske fortfarande går i samma område eller på samma skola i ny klass. Då kan det här skapa problem. Mobbaren vet att du har gått ut i media med det här och då kanske du får ännu mer skit för det. Man måste tänka ett steg längre än att bara hänga ut. Jag har ju själv hängt ut min egen skola på min blogg och det gav ingen förändring. Det gav ingenting, säger Björn Hultman.

I Sverige är det runt 500 elever som anmäler kränkningar i skolan varje år. Men när Skolverket tidigare i år frågade runt bland eleverna i fyran till nian, sa 50 000 att de känt sig mobbade under den senaste månaden.

Det finns krav på att skolorna måste ta tag i det, men det är det många som struntar i.

Samma tendenser i Sverige

– Vad jag har förstått så är det så även i Norge att när föräldrar påtalar att en elev är utsatt, så får man inte något gehör från skolan. De säger att det inte finns en mobbning. Jag ser ju samma tendenser här i Sverige, säger Lars Arrhenius, Barn- och elevombud vid statens skolinspektion.

Av de anmälningar som Lars Arrhenius tagit emot i år har han kritiserat nästan 150 skolor för att de inte gör tillräckligt mot mobbning. Men han tänker inte starta en lista över enskilda skolor.

– De här listorna kan ju sätta press på skolorna, men jag tror att det måste vara ett bättre underlag, en objektiv utredning innan man hänger ut skolor på det här sättet, säger Lars Arrhenius.

Terapi i sex år

Björn Hultman har gått i terapi i sex år för att få tillbaka självkänslan som krossades under mobbningen. Idag tycker han att det viktigaste att nå ut till de som mobbar.

– Det är ju framförallt att inse innebörden av att mobba som är det viktigaste. En mobbare kan aldrig sluta mobba om den inte förstår innebörden i vad den gör, säger han.

"Bra att veta var det mobbas"

P3 Nyheter testade idén med en lista på nätet på lärare och elever i Hertig Karls Friskola i Stockholm, som igår hade en särskild temadag om mobbning.

– Det är bra att kunna veta vilka skolor det är mest mobbning i och vilka det inte är, tycker Daniella.

– Det är väl rätt så bra, för då kan man ju se att den här killen eller tjejen kanske inte ska gå i den här skolan något mer, säger Jocke.

Daniella och Jocke går båda i femman och tycker att det låter bra med ett register som hänger ut skolor med mobbning.

Det tycker deras klasskompis Albin också, men han tror att det kan bli ett problem för skolan.

– Det är ju inte kul för skolan att veta att de har två barn som har blivit mobbade och inte kunnat gå kvar. Det är väl inte så kul, säger han.

Ett problem kan vara att skolor som hamnar på listan förutsätts vara rakt igenom dåliga. Marie Carlsson är rektor på Hertig Karls Friskola.

– Nej, jag tycker inte det känns bra med en lista. Det är ju personal och kommuner som hängs ut och det är känsligt för många, säger hon.

Hon tycker att mobbning måste lösas på större skala än att bara lyfta fram enskilda fall av kränkningar.

Men 40-åriga lärarpraktikanten Saman Brifkani, som själv varit utsatt för mobbning när han var yngre, är övertygad om att det är ett bra sätt att få skolorna att verkligen göra något.

– De ska kämpa för att bort sitt namn från den här hemsidan och visa att de har kämpat mot problemet, säger han.

Mikael Sjödell
mikael.sjodell@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".