Värnpliktiga på F21 i Luleå.
p3 nyheter

Värnplikstrådet förbereder framtid utan värnpliktiga

Uppdaterad 17:05
I veckan träffas värnpliktiga från hela landet på den sista stora värnpliktskongressen någonsin. Värnplikten ska ju avskaffas och som det ser ut nu så kommer även värnpliktsrådet att försvinna.

Micaela Christoffersen som är med på den sista kongressen berättar om

Den stora frågan på kongressen idag är vem som ska granska, och jobba för soldaternas rättigheter i framtiden.

Tycker ett gäng insatssoldater på F21 i Luleå.

I vakten på F21 i Luleå sitter Mikael, Viktor, Viktor, Mattias, Ludvig, Tom, och Filip. Dem gör lumpen som insatssoldater och när jag träffar dem så fördriver dem tiden med strategispel och gitarr i väntan på ett larm.

– Jag tycker att man ska ha det ungefär som det är idag, det har ju fungerat bra.

– De får väl byta namn till soldaternas talesmän eller något liknande.

Vad vet ni om värnpliktsrådet egentligen?

– Man kan vända sig till dem med idéer om värnplikten, så kan de hjälpa till att förändra och förbättra.

– De har ju ofta höjt dagersättningen.

Ungefär 100 mil från vakten på F21 - på värnpliktskongressen i Linköping är det framtidstorsdag idag. Anders Eriksson som är generalsekreterare på värnpliktsrådet är där.

– Vi hade ju kunnat göra det lätt för oss och säga att, finns det inga värnpliktiga så struntar vi i det här, avvecklar och säger tack och hej.

Men i stället jobbar Värnpliktsrådet för fullt med att fundera över vad för slags organisation som ska företräda och jobba för soldaters och blivande soldaters rättigheter i framtiden.  

– Värnpliktsrådet har funnits i ungefär 40 år och vi tycker att vi har en skyldighet att föra våra erfarenheter och kunskap vidare, säger Anders Eriksson.

Värnpliktsrådet har bland annat skrivit en rapport där de har undersökt olika alternativ, till exempel om det går att starta upp en helt ny facklig organisation eller om det går att starta en ny sektion inom ett redan existerande fackförbund.

Ännu har man inte bestämt sig för vilket alternativ som är bäst. Men det man har kommit fram till, är att det i vilket fall som helst, behövs en granskande myndighet som tar över en del av det jobb som värnpliktsrådet gjort. Det handlar om förbandsbesök, rapportskrivande och granskningar.

– Någon måste kunna lyfta fram problem som kanske inte syns när till exempel ÖB gör förbandsbesök. Det han ser är ofta en tillputsad verklighet.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".