Malin Baryard vill ha både hårdare regler och strängare straff.
Hästhoppning

Så ska dopningsskandalerna stoppas

Efter flera dopningsskandaler bland eliten inom hästhoppning är reglerna på väg att skärpas. I dag träffas Internationella Ridsportförbundet för att komma överens om bland annat strängare straff.


 (P1-morgon)
Läs ockå:

– Med tanke på att vi i dom senaste två Olympiska spelen, som är de största tävlingarna vi har, har haft dopingfall så tycker jag att det är ett stort problem, säger Malin Baryard-Johnsson.

Inför hoppfinalen i OS i Peking förra året stoppades hela fyra ekipage på grund av dopning. Det var hästar från Tyskland, Norge, Brasilien och Irland som hade spår av smärtstillande i blodet.

Även i världscupen har det funnits dopningsproblem och i dag har bland andra Bo Helander från Svenska Ridsportförbundet åkt till Köpenhamn för att ta ställning till fler kontroller och hårdare straff.

– Det är ett mycket förbättrat system som man presenterar, säger han.

I dag är det för slappt när man upptäcker dopade hästar, säger Malin Baryard-Johnsson.

– Det tar månader innan man dömer någon. Sedan kommer straffen och hittills har man kunnat välja själv när man vill ta sitt straff. Så det är väldigt luddigt och jag står bakom fler kontroller, tydligare regler och absolut hårdare straff.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".