Kosovoromer utvisas - men inte hem

Nio av tio som kommer från Kosovo och söker asyl i Sverige blir utvisade och får inte stanna.

De allra flesta är romer som flyr från trakasserier och rasism - och många som blir utvisade blir det inte ens till Kosovo utan till grannlandet Serbien. Trots att läget, enligt människorättsorganisationerna, är precis lika dåligt där.

Lyssna:

- Om Sverige erkänner Kosovos självständighet - varför ska de då skicka oss till Serbien? Varför har jag åkt 3000 km bort till Sverige när jag har Serbien bara 50 km från mig? frågar sig Adem.

Han och hans familj har just fått avslag på sin asylansökan och riskerar att bli utvisade. Risken finns också att de hamnar i Serbien, istället för i Kosovo som de kommer ifrån, och får börja om sina liv helt från början.

Det här beror på att Serbien tycker att Kosovo tillhör dem. Svenska Migrationsverket, där Fredrik Beijer jobbar, håller med. Trots att Sverige som land erkänner Kosovo:

– - Serbien har i och för sig ett generellt ansvar för de här personerna eftersom Serbien anser att de är medborgare där - Serbien har inte erkänt Kosovo, och de bedömer de här personerna som serbiska medborgare, säger Fredrik Beijer.

Flera människorättsorganisationer tycker att Sverige gör fel i det här, till exempel FNs flyktingorgan UNHCR.

- Det är därför vi är världsledande också här i Sverige när det gäller fallningar mot FN:s tortyrkonvention - för att vi struntar i vad som händer när folk blir utvisade, säger Trygve Emstedt som är advokat och hjälper flyktingar.

Bara 57 av drygt 750 asylsökande från Kosovo fick stanna under första halvåret i år.

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se

i samarbete med SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".