Det var en order på låtsas som gjorde att värnpliktig dog.
olyckan i berga

Inget brott när lumpare dog

Uppdaterad 17:20

Löjtnanten som varit åtalad efter att en värnpliktig kille dog i Stockholms skärgård förra året får inget straff. Det var han som ledde övningen men i dag friades han av Södertörns tingsrätt från misstankar om arbetsmiljöbrott.

 säger Värnpliktsrådets Oskar Rosén.

Tidigare:


– Jag är bekymrad, säger Oskar Rosén, ordförande i Värnpliktsrådet.

Den 19-årige killen som dog blev skjuten i magen under en övning i maj 2008. Han stod uppe på en båt och när båtföraren fick order att köra in i ett område där man sköt med skarpa skott, så träffades 19-åringen av misstag.

Efteråt har försvaret sagt att det bara var en spelad order till båtföraren, alltså en låtsasorder. Försvaret har också stått bakom löjtnanten som ledde övningen och i dag friades han alltså från misstankar om arbetsmiljöbrott.

– Jag har aldrig hört talas om uttrycket låtsasorder, säger Karl som gjorde lumpen på regementet Amf 1 utanför Stockholm samtidigt som 19-åringen som dog.

Och i dag efter domen finns det fler som är kritiska. Så här skriver signaturen "fd. officer" på vår sajt i dag:

"Hur fan tänker tingsrätten? Som värnpliktig kan man enligt lag straffas om man inte lyder order, att denna löjtnant inte får ett långt straff då han praktiskt gjort sig skyldig till dråp är fan helt stört. Tack vare honom har en ung man fått sätta livet till helt i onödan."

– Vi har funnit att löjtnanten i viss mån har varit oaktsam. Men det har inte varit så allvarligt att det ska föranleda något straffrättsligt ansvar, säger Paul Karnell som har varit domare i det här målet i Södertörns tingsrätt.

Fotnot: namnet Karl är påhittat.

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".