1 av 2
Tillräckligt mycket kvinna?
2 av 2

Semenya får behålla VM-guld

Sydafrikanska Caster Semenya kommer att få behålla sitt guld på 800 meter från VM i somras. Det är helt klart nu, skriver Sydafrikas regering på sin hemsida.

Läs också:

 Är det rätt att låta Semenya behålla guldet? Tyck till!

Under VM i Berlin läckte uppgifterna ut: 18-åriga Caster Semenya, favorit inför 800-metersfinalen, var mitt uppe i en utredning om könstillhörighet.

Internationella friidrottsförbundet IAAF tyckte hon hade gjort misstänkt bra resultat och hade bestämt sig för att testa henne.

– Vi måste vara övertygade om att det är rättvisa förutsättningar, sa Nick Davies på Internationella friidrottsförbundet dagen efter finalen.

Men nu är det helt klart att Semenya inte på nåt sätt har fuskat, och kommer att få behålla sin medalj. Det hävdar i alla fall Sydafrikas regering, som också skriver att de och IAAF dessutom har kommit överens om att hålla resultaten av könsutredningen hemliga.

Om det här stämmer vill IAAF inte kommentera i dag.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".