Sanna är 27 och pensionerad

Det finns 25 000 unga förtidspensionärer i Sverige nu, och på tre år har antalet ökat med nästan 40 procent.

Är det "snällhet eller omtanke eller dumhet" att ge aktivitetsersättning?

– Jag har inte orkat plugga och att jobba har varit otänkbart, säger Sanna Valapuro, 27, som har varit förtidspensionär i fyra år.

Sedan regeringen kom till makten 2006 har de lyckats få ner det totala antalet förtidspensionärer. Men de under 30 år som är för sjuka för att jobba har blivit fler. Försäkringskassan tror dessutom att antalet kommer öka ännu mer de närmaste åren.

Socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson tror att ökningen delvis beror på att en del handläggare på Försäkringskassan är för generösa med att bevilja unga förtidspension.

– På grund av snällhet eller omtanke eller dumhet har man kanske fortsatt ge de här ungdomarna aktivitetsersättning, säger ministern.

Idag är Sanna Valapuro tillräckligt frisk för att kunna jobba deltid på en bokhandel i Stockholm. Resten av tiden får hon fortfarande förtidspension, eller aktivitetsersättning som det heter, för. Och att fler unga blir förtidspensionärer nu är hon inte förvånad över.

– Jag märker att fler och fler inte får vardagen att gå ihop, säger hon.

Och Sanna Valapuro tycker inte, som socialförsäkringsministern, att försäkringskassan är för schyssta med att säga ja till aktivitetsersättning.

– Att dra ner på det är helt fel väg att gå. Man ska ju snarare försöka stötta och hitta en arbetsträningsform som fungerar för varje individ.

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se