Klimatkonferensen i Köpenhamn

Hungerstrejkar för klimatet

Sedan den 6 november, i snart tre veckor alltså, har ett gäng klimataktivister runtom i världen hungerstrejkat. Det tänker de fortsätta med ända tills klimatkonferensen i Köpenhamn avslutas i mitten av december.

Vi har träffat en av aktivisterna, Sara Svensson:

Läs mer om Sara:  
Mer om aktionen finns hos

 Vad skulle få dig att hungerstrejka? Berätta!

– Jag var hungrig i början. Nu känner jag inte så mycket hungerkänslor överhuvudtaget längre. Det är väl för att kroppen har vant sig, säger Sara Svensson.

Sedan den 6 november har hon bara druckit vatten, men har börjat salta lite i det nu eftersom läkaren sagt att hon börjar få saltbrist.

"Starkt, stort och nästan omöjligt"

Sara är en del av Climate Justice Fast, ett nätverk som startade i Australien och har ett tusental medlemmar runtom i världen. Men bara omkring tio personer är likt Sara med i själva hungerstrejken.

– Jag gör någonting som folk tycker är nåt starkt och stort och nästan omöjligt. Det är det som folk säger också om klimatförändringarna, att det är så stort och nästan omöjligt att lösa dem. Men jag visar på att det här är möjligt och att vi kan samla den kraften.

Huvudprincipen är att det inte är okej att fattiga och unga ska behöva betala för all bilkörning, alla flygresor och så vidare som framförallt rika människor i industriländerna har ägnat sig åt de senaste decennierna.

Tänker riskera mycket men inte allt

Climate Justice Fast kräver bland annat att världens ledare investerar 160 miljarder dollar om året i utvecklingsländerna för att lindra effekterna av klimatförändringarna, och att fossila bränslen avvecklas helt.

– Jag är beredd att riskera mycket. Men jag känner att om jag dör så är det inte till nytta för någon. För det finns en framtid efter Köpenhamn, absolut. Det är då det verkliga arbetet måste börja, säger Sara Svensson.

Climate Justice Fasts krav:

- Stabiliserna växthusgaserna på en nivå under 350ppm CO2-e.

- Rättvisa åt fattiga och framtida generationer, som lider mest av klimatförändringarna trots att de är de minst ansvariga.

- Minst 160 miljarder dollar om året till lindring av klimatförändringarnas effekter.

- Minska och avstå från överkonsumtionen var den än pågår.

- Helt fasa ut fossila bränslen. Börja med att ta bort subventionerna på fossila bränslen i industriländerna och omvandla till förnybar energi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.