Hajj

Svininfluensan stoppar pilgrimer

Många stoppas från att göra Hajj och vallfärda till Mecka. Flera miljoner muslimer från hela världen är i Mecka nu, men många får inte åka just i år. Anledningen är svininfluensan.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO är trängsel och stora möten perfekta ställen för svininfluensaviruset att spridas på. I Mecka samlas flera miljoner muslimer nu mellan 25 och 29 november.

Tunisien har helt stoppat sina medborgare från att göra Hajj i år på grund av risken för svininfluensa. Egypten har också dragit ner på antalet pilgrimer.

– Men det är ingen som pratar om influensan här. Folk tänker på att göra sin Hajj så som profeten Muhammed har sagt. Ingen tänker på influensan, säger Hedi al Faoyi som gör sin 17:e Hajj.

Hedi al Faoyi är Imam på Islamiska förbundet och organiserar resan för ungefär 500 svenskar. Ingen av dem har blivit bekräftat sjuk i svininfluensan nu. Men de har värmekameror på flygplatserna i Saudiarabien som kontrollerar kroppstemperatur och en 16-årig svensk kille stoppades där, berättar Hedi al Faoyi.

– De sa att han hade 45 graders feber och var tvungen att stanna på flygplatsen. Men de ska köra honom till Mecka i dag så att han inte missar sin Hajj.

Hur orolig är du själv för influensan?

– Jag tänker aldrig på den sjukdomen. Jag tror en vanlig influensa är mer farlig än den här som man pratar så mycket om, säger Hedi al Faoyi.

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se