Brottslingar kan bli fosterföräldrar

Sexbrottslingar kan få ta emot fosterbarn, eftersom det inte finns någon lag på att fosterföräldrar ska visa utdrag ur brottsregistret.

Det här måste ändras, tycker barnombudsmannen Fredrik Malmberg. 

Se också

– Vi tycker att man ska ha registerutdrag för den typen av hem. Det är ju inte mindre viktigt där än i förskolan, där det är obligatoriskt att göra den här typen av utdrag, säger barnombudsmannen.

För några månader sedan dömdes en 33-årig man till åtta års fängelse för våldtäkt mot barn, och för att med hot ha tvingat över 50 tjejer att strippa för honom framför webbkamera.

Fick vara jourförälder trots sexbrott

Redan på 90-talet fick 33-åringen sin första dom för sexuellt ofredande. Men ändå har han och hans fru agerat jourhem åt två små pojkar, enligt polisen.

Det är den här typen av situationer man riskerar när det inte är obligatoriskt att kontrollera brottsregistret för dem som vill bli fosterföräldrar, menar barnombudsmannen.

Men folkhälsoministern Maria Larsson (kd) som är ansvarig för frågan vill inte svara på kritiken.

"Kan bli en lucka"

Vi ringde upp Ulrik Lindgren, politiskt sakunnig på Socialdepartmentet, i stället.

I dag är det ju obligatoriskt att kolla personal på förskola, skola och HVB-hem. Man kollar också adoptivföräldrar. Blir det inte en lucka där då när man inte kollar fosterföräldrar?

– Det kan bli en lucka. Det finns ju fortfarande andra människor också som kommer i kontakt med barn men inte registerkontrolleras. Och vi har ju haft en utveckling i Sverige där det har blivit fler personalkategorier som kontrolleras, så det är inte otänkbart att familjehemsföräldrar också blir obligatoriskt registerkontrollerade.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se