Forskare varnar: "färga inte håret"

(Uppdaterad 5 januari 13:16)

Ämnen som kan leda till kontaktallergi finns i nästan alla hårfärgningsmedel, har en grupp forskare på Karolinska institutet kommit fram till. De hittade sådana ämnen i 120 av 122 undersökta färgningsprodukter.Se hur kontaktallergi kan se ut hos

Läs lyssnaren Lotta Kajvings berättelse om hur det gick till när hon drabbades av kontaktallergi:

Kerem Yazar och Carola Lidén på Karolinska Institutet (KI) har ställt fram tre förpackningar med hårfärg från tre välkända märken på skrivbordet.

Använder man dem är risken att man i stället för att bli lite snyggare får kontaktallergi.

Akut sjuka

– Rodnad, svullnad, blåsor, fjällning...och det är flera personer som har blivit så akut sjuka att de har blivit tvungna att uppsöka sjukhus efter. Det är inte rimligt att det ska vara så, säger Carola Lidén.

Hon berättar att den som utvecklar kontaktallergi mot hårfärg får leva med allergin resten av livet, och att den även kan omfatta färgämnen i kläder.

"Får skylla sig själva"

Love Lindholm som har färgat håret "jättemycket" senaste halvåret tycker inte det är något fel med att allergiframkallande medel får säljas i butikerna.

– Faktiskt eftersom det står så noga på förpackningen så tycker jag att folk får skylla sig själva.

Men Kerem Yazar på KI tycker inte att varningarna räcker.

– Det är inte alltid det är så lätt att tyda det här eller ens förstå innehållsförteckningen, säger han.

Varningstriangel

Och det håller EU med om - de har nyligen bestämt att tillverkarna av hårfärgningsprodukter måste börja märka förpackningarna med en varningstriangel. EU-kommissionen utreder också ett eventuellt förbud mot de ämnen som används i dag.

Men det blir lättare sagt än gjort menar tillverkarna. De har nämligen inte lyckats komma på något annat sätt att få hårstrån att byta färg än att använda de potentiellt allergiframkallande ämnena, säger Peter Jansson på branschföreningen Kemisk-tekniska leverantörsförbundet, KTF:

– Det gäller att hitta en teknik som fungerar lika bra som den vi har i dag, och som i bästa fall kan vara riskfri.

Tillverkarna menar också att hårfärgningsprodukterna är säkra så länge man följer bruksansvisningen.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se