elias ska utvisas till malta

"Jag är rädd att hamna i fängelse"

Uppdaterad 11:56
Trots flera rapporter om hur illa situationen är för flyktingar på Malta planerar Migrationsverket att skicka dit fem ensamkommande flyktingbarn.

16-årige Elias Farah flydde från krigets Somalia till Malta där han satt fem månader i vad han beskriver som ett fängelse.

Sedan två månader är Elias Farah i Sverige och han är rädd för att skickas tillbaka till Malta nu.

– Jag är rädd att hamna i fängelse igen. Det var svårt, utan att se ut, utan att se någon annan än dem som också satt där, säger Elias.

Till Somalia kan han inte återvända, fast att han saknar sin mamma och bror som är kvar där. Han önskar att han kunde få stanna i Sverige, här tror han att han skulle ha en framtid, men en EU-regel säger att man bara kan söka asyl i det första landet man kommer till och därför ska han skickas tillbaka till Malta.

Flyktingar hamnar i förvar

– Situationen för flyktingarna är allvarlig på Malta. Många av de asylsökande hamnar i förvar, som tältläger med väldigt undermåliga förhållanden, säger George Joseph som jobbar med migrationsfrågor på biståndorganisationen Caritas. Han har själv sett hur flyktingar har det på Malta och är förvånad att Sverige skickar barn dit.

Malta har kritiserats hårt i flera internationella rapporter för hur de tar emot flyktingar. Många får sitta instängda under lång tid i läger där det saknas varmvatten och filtar. I en EU-rapport beskrevs förhållandena som värre än i något annat land de besökt.

Fredrik Beijer ansvarar för rättsliga och internationella frågor på Migrationsverket. Han säger att kritiken mot hur Malta tar emot flyktingar är befogad, men att situationen är annorlunda när barnen kommer tillbaka från ett annat EU-land, som nu är fallet. Enligt honom så garanterar Malta att barnen inte sätts i förvar igen.

"Det tror jag inte på"

Men det litar inte Sara Wåhlin på. Hon jobbar på Humania transitboende i Malmö där Elias Farah bor just nu.

– Vi hade en kille här för ett år sedan som blev tillbakaskickad till Malta och då sa Migrationsverket också att det skulle bli bättre nu, de kommer ta hand om dig, men jag får mail av honom fortfarande där han skriver att han bor i tältläger med vuxna män som dricker och bråkar och han får fortfarande inte gå i skolan, så nej, det tror jag inte på.

George Joseph på biståndsorganisationen Caritas tycker att det vore mänskligare att låta barnen söka asyl i Sverige än att skicka dem till Malta.

– Barnen får inte den behandling som de behöver. Och den ovissheten, vad kommer att hända med dem på Malta? Jag har förståelse för att barnen inte vill åka tillbaka dit.

Malta ligger mellan Afrika och Europa, och många flyktingar hamnar där först

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se