pengar

Deltidssjuka blir arbetslösa

Efter nyår kommer många som tidigare fått sjukpenning tvingas gå till arbetsförmedlingen om de vill ha några pengar. En fjärdedel av dem har redan jobb på deltid, men måste skriva in sig som arbetslösa ändå.

Läs också:

– Det är väldigt många som ser fram emot att få en kontakt med Arbetsförmedlingen, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Nu vid årsskiftet blir många av med sin sjukpenning. Det finns undantag om en person ligger på sjukhus eller är så sjuk att han eller hon aldrig mer kan jobba.

Men för de flesta andra, som kan jobba lite grand, eller som kanske kommer kunna jobba i framtiden, är maxtiden för sjukpenning två och ett halvt år. Det har regeringen bestämt. Efter de två och ett halvt åren måste de som tidigare fått sjukpenning gå till arbetsförmedlingen för att kunna få pengar.

– Det känns knäppt att säga att jag är arbetslös när jag är sjuk, säger William Hemberg i Stockholm som jobbar halvtid och är sjukskriven till 50 procent.

Är det inte konstigt att William formellt tvingas bli arbetslös trots att han är sjuk och redan har ett jobb?

– Har man varit sjukskriven i två och ett halvt år - och kan arbeta halvtid men inte heltid - är det dags att man börjar fundera över hur framtiden ser ut. Kan personer inte gå tillbaka till heltid är det väl bra att de tänker över vad de kan göra istället eller vad de kan få hjälp med, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se