Schweiz röstade nej till minareter

Moskéer i Schweiz ska inte få bygga några fler minareter i framtiden. Det bestämdes i en folkomröstning i går.

Flera tidningar och muslimska organisationer i Europa säger att förbudet strider mot grundläggande fri- och rättigheter. Men invandrarkritiska partier, som Dansk Folkeparti, är glada.

Utrikesminister Carl Bildt:

Enligt schweizisk grundlag måste ett medborgarinitiativ som minst hundratusen röstberättigade skrivit under tas upp till folkomröstning, vilket var fallet i inför gårdagens folkomröstning.

Utslaget innebär att det framöver blir förbjudet att bygga minareter vid moskéer i Schweiz. Reaktionerna från Europa är blandade. Utrikesminister Carl Bildt säger så här.

– Det är ett uttryck för rätt mycket av fördomar och kanske också av rädsla men det är klart att det är en negativ signal på alla möjliga sätt, det är ingen tvekan om det, säger Carl Bildt.

Vad tror du att resultatet kan få för konsekvenser?

– Det är svårt att avgöra, jag vet inte vilken effekt en sådan här folkomröstning har. Normalt är det så att både Sverige och andra länder har stadsplanering som avgör sådana här frågor. Att man avgör sådana här frågor i en folkomröstning ter sig något främmande för mig, säger Carl Bildt.

Den franska tidningen Libération skriver att utslaget är mycket överraskande och att det ifrågasätter grundläggande fri- och rättigheter.

Die Welt i Tyskland skriver att Schweiz kastas tillbaka till tiden före upplysningen och Brittiska The Guardian skriver att omröstningen har spelat på rädsla för muslimer.

Bland muslimska organisationer runt om i Europa är det sorg och besvikelse. Det är en sorglig dag för religionsfriheten enligt en brittisk islamisk organisation.

Österrikiska muslimers organisation kommenterar att schweizarna har misslyckats med att skicka en tydlig signal för mångfald, religionsfrihet och mänskliga rättigheter.

De som gärna uttalat sig är de invandringskritiska partierna runt om i Europa, och de gör det gillande. Från Lega Nord i Italien heter det att valresultatet i Schweiz visar att man måste sätta tydliga gränser för Islams politiska och propagandistiska aspekter.

Jean Marie Le Pen från Front National i Frankrike välkomnar resultatet i folkomröstningen. Danskt Folkepartis Pia Kjersgaard utropar hurra för Schweiz och låter meddela att hon gärna vill se en liknande folkomröstning i Danmark

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se