Orättvisa betyg i gymnasiet

Samma kunskap ger ofta olika betyg. Det visar en stor granskning som Skolverket har gjort.

Vad man får för betyg beror mycket på vad man har för lärare, vilket Alexander Engström i Luleå känner igen. Han har bytt skola flera gånger:

 Har du märkt av att betyg sätts orättvist? Berätta!

Alexander Engström har tidigare gått gymnasiet på Gotland, men sedan ett halvår tillbaka läser han tredje året på samhällsvetenskapsprogrammet i Luleå.

– Jag har definitivt märkt att det skiljer mycket. Det beror på vad man har för lärare och vad den läraren väljer att fokusera på.

– Betygen avgör ju allting, jag måste studera vidare för att få ett jobb i framtiden. Jag ska kunna gå skola vart jag vill i landet och få samma betyg för samma kunskaper, säger Alexander Engström.

Skolverket har under tio års tid jämfört de nationella proven med betygen som eleverna sedan fick.

Cirka 470 klasser på olika gymnasieskolor runt om i landet ingår i granskningen som visar att i en del klasser får var femte elev ett lägre betyg än provet.

I andra klasser får majoriteten höjt betyg medan andra lärare systematiskt sätter samma betyg som på nationella provet.

Och utbildningsminister Jan Björklund är inte förvånad.

– Det är min bild också, och det kan vara ännu värre än vad Skolverket har konstaterat, säger han.

Jan Björklund tycker att det är allvarligt att det är sådana skillnader i betygsättningen, men han tror att det snart kommer att bli bättre.

– I och med den nya gymnasiereformen så blir det tydligare betygskrav och de nationella proven kommer att dubbelrättas av Skolinspektionen, det har aldrig skett tidigare.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Karolina Lek, Ekot.
karolina.lek@sr.se