Hanna Mia Brekkan är i Köpenhamn för att göra sin röst hörd.
Klimatmötet

"Vi unga måste ta över klimatarbetet"

– Man skulle kunna säga att vi är den största delegationen här på Bella center, bara det säger ju att vi borde ha en väldigt stark röst.

Vi är på klimatmötet i Köpenhamn. Hanna Mia Brekkan har varit uppe sedan klockan sex. Hon är en av cirka 2 000 unga i International Youth Climate Movement som är här för att göra de unga rösterna hörda.

– FN:s ungdomsorgan skulle man kunna säga. Vi har folk som skriver policys, pressmeddelanden, håller tal. Vi arbetar tillsammans och det ser väldigt hoppfullt ut, säger Hanna Mia Brekkan.

Hon säger att politikerna som fattar beslut i dag om hur det ska vara år 2050, de kommer ju inte ens leva då.

– Det är vi unga som måste ta över arbetet med att rädda klimatet. Vi har många väldigt ambitiösa ungdomar som jobbar på policyn och försöker få in ungdomar i policytexten som det ska tas beslut om.

I dag uppmärksammades klimatproblemen med en aktion i form av en regnstorm, genom att hundratals unga klappade händerna, knäppte med fingrarna och stampade i golvet. Hanna Mia Brekkan tror att deras jobb på klimatmötet kan göra skillnad.

– Kampen som unga drivit väldigt länge är att få politiker att lyssna på oss. Nu måste vi börja jobba på att få folk att förstå att vi inte bara ropar på hjälp för vår framtid utan faktiskt har något att bidra med.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista