1 av 2
Uppkörare slipper gärna spårvagnar.
2 av 2
uppkörning

"Det är en likvärdig bedömning"

Inspektörerna på Vägverket är i allmänhet lika hårda när de bedömer vem som klarat sin uppkörning. Det visar en ny studie som gjorts på uppdrag av Vägverket.

Annie och Tim körde upp i Mölndal:

Läs också...

Vad är dina erfarenheter?

– Vår studie visar att det inte finns några skillnader mellan olika förarprövare, säger Widar Henriksson på Umeå Universitet som gjort studien.

På förarprovsenheten i Mölndal utanför Göteborg står Annie Söderberg. Hon kan vara en biltur från att få sitt körkort. Hon tycker det är viktigt att bedömningen är lika hård oavsett vilken inspektör man får eller i vilken stad man kör upp.

– Annars blir det inte likvärdigt. Den kanske inte alltid är det, men det borde den vara, säger Annie Söderberg.

Bakom en annan av bilarna står Tim Olofsson och är nervös. Han tror att man kan ha otur och få en hård inspektör.

– Jag hoppas att min inspektör kommer bedöma mig efter reglerna, säger Tim Olofsson.

Tim har valt att köra upp här i Göteborg bland spårvagnar och knepiga rondeller, till skillnad från hans kompisar.

– Mina kompisar åkte till Karlstad och körde upp för att de trodde att det skulle vara lättare där och de har tagit sina kökort, säger Tim Olofsson.

– Den här studien visar att det inte är på det viset, säger Anders Borglund som är chef på förarprovsenheten på Vägverket.

Anders Borglund är chef på förarprovsenheten på Vägverket och såklart nöjd med vad studien visade.

– Körkortsaspiranter runtom i Sverige kan känna sig trygga nu att det är en likvärdig bedömning, säger han.

Anledningen till att Vägverket låtit göra studien är att Riksrevisionsverket 2007 granskade körkortsproven och kom fram till att vissa inspektörer oftare godkände uppkörningar än andra.

– Riksrevisionsverket konstaterade bara att det fanns skillnader, men de gick inte in på orsakerna, säger Anders Borglund.

Förklaringen till att det skiljer sig beror alltså enligt studien inte på att inspektörerna är olika hårda, utan på annat, som att till exempel de som kör upp har förberett sig olika mycket. I Umeå Universitets studie har två inspektörer suttit med i bilen vid uppkörningen och efteråt har man kontrollerat om de tyckt samma. I 93 procent av fallen visade det sig att inspektörerna var överens om huruvida den som körde upp skulle få sitt körkort eller inte.

– Samstämmigheten är sett ur ett internationellt perspektiv mycket hög, säger Widar Henriksson på Umeå Universitet.

I Mölndal parkerar Annie Söderberg uppkörningsbilen och kommer ut med leende på läpparna.

– Det gick bra! Jag var mindre nervös den här gången och klarade det, säger en glad Annie Söderberg när hon stiger ur bilen.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista