Ta er i kragen!

P3 Nyheter bad ett gäng personer att skriva ett  blogginlägg med temat Miljö. Katarina Tagesson är miljövetare och bloggar på

Cop15, klimatkonferensen i Köpenhamn, är nu inne på sin femte dag. USA:s president Barack Obama befann sig igår i Oslo för att ta emot Nobels fredspris och i under dagen ansluter han i Köpenhamn tillsammans med flera av världens politiska ledare. Då tycker jag att det är dags för tuffare tag.

Som jag skrev i mitt tidigare inlägg ([länk]"Klimatkonferens, vad ska vi göra?" 2009-12-07) så kan det tyckas som om det är mycket politiskt prat och lite handling. Därför kräver jag nu att världens makthavare tar sig i kragen och slutar vela. Som ung i dagens samhälle så är det min framtid de beslutar om, och det vill jag inte vara med om när det går som det gör för tillfället.

Det kan vara lätt att stirra sig blind på ekonomi, vem som ska betala vad, hur, när, varför och siffror som bara finns på pappret. Speciellt när man känner, som jag antar att Kina, Indien och andra utvecklingsländer gör, att man har ett försprång att hämta in. Vi i västvärlden har en enorm skuld på våra axlar på grund av kolonialismen. Därför kan det vara svårt att komma med pekpinnar och varna för klimatpåverkan. Men då tycker jag att det är dags att göra något helt annat.

För att vi ska nå konsensus om att växthusgasutsläppen ska minska och att det är värt att lägga pengar på tror jag att tiden för radikalism är inne. EU har hittills gått ut och sagt att vi ska minska utsläppen med 20 % till år 2020 och att vi kan höja till 30 % om resten av världen går med. Varför vara så omvärldsberoende? Varför kan man inte visa vägen och göra det som verkligen behövs? Fler och fler talar för att vi åtminstone bör minska utsläppen med 90 % till år 2050 och att det börjar bli mer bråttom.

Är det verkligen möjligt, kanske du frågar dig? Jag påstår att det är det. Om EU radikaliserar sin klimatpolitik utan att vänta in resten av världen tror jag att man visar hur allvarligt läget är utan att behöva komma med pekpinnar. Självklart bör det ske en kunskaps- och tekniköverföring från i-länderna till u-länderna men det smidigaste är nog att klart och tydlig ge ett bra exempel på att en minskning går att genomföra utan att sänka BNP eller förlora ekonomiskt på det. I stället finns framtiden i grön teknik och det går minsann att både spara och tjäna pengar på detta.

För vi måste komma till insikt om att vi är i full färd med att oåterkalleligt skada den enda planet vi har att bo på. Och om vi skulle misslyckas med några procent hit eller dit när år 2050 väl är här, så har vi ändå försökt vårt bästa. Antagligen så har vi då också gjort något konkret för att minska vår påverkan på vår omvärld.

/Katarina