Klimatmötet

Greenpeace är orädda för bråk

Tiotusentals personer förväntas demonstrera i Köpenhamn imorgon för att sätta press på politikerna på FN:s klimattoppmöte. Över 5000 poliser är där för att hålla ordning, men Greenpeace, som är en av de största miljöorganisationerna på plats, är inte rädda för bråk.

– Alla som har varit med i arrangerandet av demonstrationen har varit med på att det ska vara ickevåldsligt, säger Rebeca Benavente som är en av flera hundra volontärer.

Vi är på väg i en uppblåsbar båt till en stor lagerlokal som Greenpeace har hyrt, där volontärer sover och jobbar. Förutom lobbyister, jurister och mediefolk så är hundratals volontärer från Greenpeace i Köpenhamn nu inför den stora folkliga klimatdemonstrationen imorgon.

– Det kommer vara den största demonstrationen i Norden i alla fall, säkert någonsin. Det är ju den stora chansen för alla vanliga människor att visa vad de tycker, säger Rebeca Benavente.

– Det här är det största som Greenpeace någonsin har gjort, säger Lev Litvinov som också är volontär.

I lagerlokalen är Greenpeacevolontärer från hela världen samlade. De lagar mat, skriver på banderoller och klistrar affischer på plakat.

– Vi gör tre tusen plakat som vi ska dela ut, berättar Rebeca.

Det pratas om att mellan fyrtio och hundra tusen personer kommer demonstrera imorgon. Polisen räknar med att en del radikala vänstergrupper kan ställa till med bråk i stan, men de kommer hålla sig undan den stora demonstrationen tror Rebeca och Lev. De säger att vi inte får missa chansen att göra allt för att det blir ett ambitiöst och bindande klimatavtal nu.

– Vi har ungefär sex år på oss att radikalt ställa om energitillförseln i vårt samhälle. Jag ser det som min förbaskade skyldighet att demonstrera imorgon, säger Lev Litvinov.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista