Klimatmötet

Demonstranterna gör sig redo

I Köpenhamn har demonstrationerna börjat dra i gång nu med Don't Buy The Lie - en protest mot företag som aktivisterna tycker försöker luras och framstå som miljövänliga fast de inte är det.

Och imorgon väntas mass-
demonstrationer. Mängder av folk är just nu på väg till Köpenhamn för att demonstrera.

Lyssna också på vad som hänt samtidig i Bryssel idag:

Mängder av folk är just nu på väg till Köpenhamn för att demonstrera imorgon.

– Jag ska ner och demonstrera. För jag tänker att det här är ett jätteviktigt möte och jag vill verkligen visa att jag bryr mig om det, säger Siri Troili.

Hon ska bo med Friends of the Earth i en skoljympasal strax utanför Köpenhamn.

– Det kan nog bli våldsamt, men alla får tänka igenom vad de vill ha ut av demonstrationen. Man får försöka att genomföra sin plan på sitt sätt och respektera varandras sätt att vilja driva klimatkampen.

Samtidigt som mängder av folk sitter i fullpackade bussar som den här, så kom EU överens för en stund sedan om att ge över sex miljarder euro till utvecklingsländerna.

Det är ett startkapital för att de ska kunna börja bromsa klimatförändringarna. Pengarna ska till exempel gå till att bevara regnskogen.

– Jag tror att det är massrörelser som gör skillnad och tvingar politiker att agera över huvud taget. Sedan kan det också vara ett sätt att bygga rörelser, att skapa kontakter och träffas från olika delar av världen, säger Emil Eldebrink från Vänsterpartiets studentförbund.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se