Saab säljer av gammal teknik

I dag blev det klart att Saab säljer rättigheter och produktionsutrustning från de gamla Saabmodellerna 9-3 och 9-5 till den kinesiska biltillverkaren BAIC.
, det här är mycket bra för Saab, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning.

Gunilla Gustavs som jobbar på Saabs informationsavdelning förklarar att den här affären kan hjälpa till att betala den nya Saabmodellen som ska tillverkas om eller när Saab får en ny ägare.

 - Men det är skapar också en bra relation med ett stort kinesiskt företag.

Det som nu händer är att Saab säljer den gamla produktionsutrustningen istället för att lagra eller skrota den. I Kina kommer BAIC tillverka bilar med hjälp av utrustningen.

-Det är det bästa man kan göra med verktyg och utrustning som man inte behöver längre, säger Sten M Larsson som är vice ordförande i fackförbundet Unionen på Saab

-Det kommer också att ge arbete för Saab när tekniken och produktionsutrustningen ska tillämpas hos BAIC, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning.

Men hur mycket pengar Saab får för den här affären vill hon inte berätta.

-Jag kan inte gå in på det, men det här är väldigt betydelsefullt för Saabs framtid.

BAIC är ett av Kinas fem största bilföretag. Men än så länge har det inte hörts något om huruvida de är intresserade av att köpa hela Saab, och på Saab är man överhuvudtaget ganska hemlighetsfulla kring hur det går med en eventuell försäljning.

-Vi är positiva men vi kan inte ge några detaljer om var vi står, säger Gunilla Gustavs.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista