Klimatmötet i Köpenhamn

"Demonstrantlagarna för hårda"

Efter massgripandena av demonstranter i Köpenhamn i helgen får inte bara polisen kritik, utan också Danmarks regering och riksdag.

De nya speciallagarna vid demonstrationer som började gälla för bara två veckor sedan är för hårda, tycker den borgerliga tankesmedjan Cepos.


Som vi berättade i går har polisens insatser i helgen blivit anmälda av flera olika organisationer. Här i Danmark säger Rehabiliterings- och forskningscentret för tortyroffer att polisen agerat nedvärderande och att det är dåligt för landets rykte internationellt när det gäller humaitära frågor.

Kissade på sig

De syftar framför allt på att vissa demonstranter blev tvingade att sitta på marken i så många timmar att de kissade på sig.

I går kväll sade Jacob Mchangama på den borgerliga tankesmedjan Cepos till dansk tv att regeringen borde ta sig en funderare på hur smart det egentligen var att införa lømmel-pakken, alltså de hårda speciallagarna mot demonstranter som klubbades igenom inför klimatmötet.

Lømmel-pakken = för hård?

Lagarna innebär ju som vi har berättat att polisen kan anhålla personer i tolv timmar även om de inte är misstänkta för något brott, och att straffen för att hindra polisens arbete blivit hårdare.

– Folketinget borde titta på om polisen har fått för stora befogenheter, säger Jacob Mchangama.

 
Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se