Skolor struntar i skriftliga omdömen

Två av tre skolor ger inte eleverna skriftliga omdömen varje termin, trots eleverna har rätt till det. Det har Skolverket upptäckt när de kollat 500 skolor.

– Det försämrar elevernas möjligheter att nå upp till utbildningsmålen, säger Marie-Hélène Ahnborg, som är inspektionsdirektör på Skolinspektionen.

Sen 2008 ska alla elever från ettan till nian få skriftliga omdömen. De ska ta upp elevens kunskapsutveckling innan eleverna börjar få betyg i åttan.

Men i de flesta av de 539 skolor som Skolinspektionen kollat har eleverna inte fått några skriftliga omdömen alls, eller så har de handlat om andra saker, till exempel elevens humör och andra personliga egenskaper.

– Vi gjorde en sådan här sammanställning i juni 2009 och hade förväntat oss att det skulle vara fler skolor som levde upp till kraven nu ett halvår senare. Men tyvärr var det inte så, säger Marie-Hélène Ahnborg på Skolinspektionen.

En av kommunerna som Skolinspektionen kollat är Mora, och där säger Stefan Linde som är chef för barn- och utbildningsförvaltningen att de har haft för ont om tid sen reglerna infördes.

– Det har tagit längre tid än vad vi trodde. Man måste ha förståelse för att alla mina medarbetare ska vara med i processen och att det tar tid att få fram ett sådant här underlag.

David Carlqvist
david.carlqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista