Organisationen "Ja till livet" säger nej till abort.

Mejllista mot abort får kritik

Organisationen "Ja till livet" som är mot abort har startat en e-postlista där vårdpersonal som tvekar att utföra aborter kan ta kontakt med varandra.

Det här kan göra att abortmotståndet växer inom vården, tror Barbro Westerholm som sitter i riksdagen för Folkpartiet.

– "Ja till livet" står ju för ett abortmotstånd. Och i Europa ser vi hoten mot den fria aborten och den lagstiftning vi har i Sverige.

"Ja till livet" tycker att vårdpersonal ska kunna säga nej till att utföra aborter. E-postlistan och nyhetsbrevet som har funnits i en månad har ungefär hundra medlemmar som är läkare och annan vårdpersonal. Men att dom tagit initiativet till det här nätverket betyder inte att dom försöker påverka vårdpersonalen till abortmotstånd, säger Ja till livets ordförande Gunilla Gomér.

– Jag har själv varit med vid en sen abort. Och jag vet att det är många i sjukvården som reagerar och det finns ingenstans att vända sig. Det är ungefär som brandmän och ambulanspersonal som varit med om traumatiska upplevelser. De har också debriefing.

Men Barbro Westerholm tycker att vårdpersonal som tvekar inför aborter borde prata om det på sin egen arbetsplats i första hand, och i värsta fall söka sig till andra arbetsuppgifter.

– Kvinnor ska ha rätt att möta personal i vården som inte frågar om motiven, som ställer upp på kvinnans val i en abortsituation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista